Светска здравствена организација 31. маја обележава Светски дан без дуванског дима, а тема овогодишње кампање је Утицај производње дувана на околину и колико је дуванска индустрија штетна по здравље појединца и заједнице. Циљ је да едукујемо млађу популацију о штетности дувана и рада дуванске индустрије. Све више људи се одлучује за одустајање од упражњавања ове ружне навике јер схвата колико штети животној средини, а и њима самима.

Ако се одлучимо да не конзумирамо дуванске производе не продужавамо само себи живот, већ и нашој планети Земљи.

 

Реците НЕ цигаретама и помозите планети

Свака промена креће од појединца, и велика је заблуда ако мислите да као појединац не можете да утичете на своју заједницу, околину и глобални проблем. Оставите цигарете првенствено због свог здравља, а онда се сетите да тако помажете и својој околини.

Када оставите цигарете престајете да загађујете ваздух и животну средину.

 

Поражавајућа статистика

Светска здравствена организација је објавила бројеве који говоре да више није тајна да дуванска индустрија директно утиче на климатске промене.

За потребе ове индустрије годишње се:

  • Посече 600 милиона дрвећа ради производње цигарета.
  • У производњи употреби 22 милијарде литара воде.
  • Избаци у атмосферу 84 милиона тона угљен-диоксида што значајно утиче на повећање глобалне температуре.

Стање у Србији

Србија је позната по великом броју корисника дуванских производа и предњачимо у томе у поређењу са другим европским земљама, а статистика потрошње дуванских производа, на жалост, и даље иде узлазном линијом.

  • У Србији годишње умре око 15.000 људи због дувана и дуванског дима, показује статистика из 2019. године.
  • Канцеларија за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије 2020. године објавила је извештај да 36% пунолетних грађана Србије пуши.
  • У Србији 33,9% мушкараца и 30,1% жена ужива у конзумацији цигарета.