У петак, 12. 5. 2023. Год., ученици млађих разреда наше школе ишли су на једнодневни излет, посетивши манастире Љубостињу, Лазарицу и Жичу, као и Народни музеј у Крушевцу и Врњачку бању. Иако јутро није обећавало, имали смо више него леп дан за путовање, кренули смо на пут ујутро у 7h. Прва пауза је била у Трстенику, где смо са уживањем делили прву ужину. Посета манастиру Љубостиња је била прва локација која је на нас оставила веома леп утисак, и где смо нешто више научили о задужбини кнегиње Милице Хребељановић, која је ту и сахрањена, као и монахиња Јефимија (Јелена Мрњавчевић, кћи цара Душана). Са посебном пажњом ученици су посматрали рашко-моравски стил градње и величанствене розете које красе манастир, као и иконостас из 1820. год.

Задовољни, али и пуни ишчекивања, кренули смо пут Крушевца, наше следеће дестинације. Најпре смо посетили фантастични Народни музеј са веома богатом и разноликом поставком. Деца су заиста била одушевљена и веома су живо учествовали у разговору о старим предметима који су били изложени- почевши о посуђа, оруђа и оружја из старих времена. Доживевши један прави мали времеплов (на тренутке се чинило да смо међу косовским јунацима и са њиховим копљима и сабљама), препуни утисака излазимо и у стварност нас постепено враћају старе зидине Донжон куле, остаци утврђеног града и манастир Лазарица који и ово место чине узвишеним.


Баш када смо помислили да је најлепши део екскурзије иза нас, певајући у аутобусу и гледајући у облаке који нам враголасто прете, стигосмо на још једно величанствено место, комплекс манастира Жича. Прелепо дочекани , имали смо и ту срећу да чујемо анђеоско појање монахиња док се одржавала служба. Чувши доста о историји самог манастира (задужбини Стефана Немањића), крунисању краљева баш у овој светињи, страдању и његовом обнављању, значају како за сам црквени, тако и за културолошки, уметнички и историјски развој, јасно нам је зашто је ово један од споменика културе од изузетног значаја.


Своје путешествије настављамо боравећи у Врњачкој бањи, где смо имали организован ручак, кратко смо обишли бању купујући сувенире, али нас је на путу до аутобуса природа подсетила нас шта значи изненадни пљусак. Раздрагани, весели, пуни утисака вратили смо се кућама у нади да ћемо имати још сличних дружења.

Проф. Марица Ристић

Leave a Comment